A mobilipari marakodás, a felvásárlási hullám és a nagy gyártók erőltetett átalakulása mind semmi ahhoz képest, ami jövőre várható, mivel a 2012-es esztendő eseményei egy évtizedre eldönthetik a piaci erőviszonyokat – jósolja az IDC tanulmánya.

A mobil számítástechnika, a cloud, a közösségi hálózatok és a big data együtteséből áll az a meghatározó IT platform, amely idén már elkezdett beépülni az informatika főáramlatába – állítja az IDC december elsején közzétett kutatása. A vállalati költések évi 18 százalékkal növekednek a fenti területeken, amelyek 2020-ig az iparág teljes növekedésének 80 százalékát adják majd – ráadásul a nagy informatikai szállítóknak jövőre kell meghozniuk azokat a döntéseket, amelyek meghatározzák majd, melyikükből lesz piacvezető az évtized végére.

2012-ben
az okostelefon- és táblagép-eladások volumenét és bevételeit tekintve is lehagyják a PC-ket, a mobil appok pedig 85 milliárd letöltéssel több pénzt termelnek, mint a teljes mainframe-piac – jósolja az IDC Predictions 2012: Competing for 2020 című tanulmány.
A piackutató előrejelzése szerint 2012-ben a globális IT költések 6,9 százalékos éves növekedéssel elérik az 1800 milliárd dollárt, ennek pedig egyötöde, 360 milliárd dollár folyik be az informatika átalakulását hajtó technológiákból, vagyis az okostelefonokból, a táblagépekből, a mobilhálózatokból, a közösségi szolgáltatásokból vagy a nagy tömegű adatok elemzéséből. Önmagában is figyelemre méltó, hogy a növekedés több mint felét a fejlődő piacok (vagyis az Észak-Amerikán, Nyugat-Európán, Japánon és Ausztrálián kívüli régiók) generálják.

Egyre komolyabb tétek  Az IDC a mobilitás és a számítási felhő területén is minden eddiginél élesebb versenyt jósol. A Microsoft sorsdöntő év elé néz mobil operációs rendszerének jövőjét illetően, az iPad komoly konkurenciát kap a Kindle Fire tablet képében, az "ennyiért pont megfelel" kategóriába tarozó eszközök áradata pedig amúgy kihívás elé állítja a vezető gyártókat Kínában, Indiában, Brazíliában és a hozzájuk hasonló piacokon.



A hangsúly többé már a cloud szolgáltatásoknál sem az infrastruktúra kiépítésén lesz, hanem a versenyképes alkalmazásplatformok és a hozzájuk kapcsolódó ökoszisztéma kialakításán. Az olyan nagy múltú gyártók, mint az IBM, a Microsoft, az Oracle vagy az SAP, éles versenyre kényszerülnek az Amazon, a Google, a Salesforce.com vagy a VMware megoldásaival szemben, hiszen látszólagos "felhősödésük" ellenére is a helyben telepített megoldásokból keresik a legtöbb pénzt.

Felvásárlási hullám  Az IDC szerint az Amazon Web Services (AWS) például már több mint egymilliárd dollárt keres jövőre a cloud szolgáltatásokból. Ez nem tűnik soknak egy 30 milliárdos forgalmat bonyolító cég esetében, mégis egész jól hangzik, ha figyelembe vesszük, hogy az Amazon kezdetben mellékprojektként, felesleges szerverkapacitásának kihasználására indította útnak az AWS-t. Az online hirdetéseken (divatos nevén: keresőüzleten) kívüli tevékenység a Google konyhájára is egymilliárd dollárt hozott az idén, és másfél éven belül ugyanennyire számít a vállalati szolgáltatások szegmensében.

A cloud lassan az IT kiszervezéseket is felfalja
Mire játszanak valójában a nagy szoftvergyártók?

A közösségi hálózati technológiák a mobil technológiákkal ötvözve már az összes nagy gyártó stratégiájában megjelentek. Ez egyrészt óriási felvásárlási hullámot generálhat, ahogy a vállalatok igyekeznek megszilárdítani közösségi jelenlétüket, vagy elősegíteni vonatkozó platformjaik további terjeszkedését. Másrészt a Facebook is új szintek meghódítására törekszik: az IDC úgy véli, a cég belevág az óriási felhasználói táborra alapozott (B2C) platformmá való átalakulásba.

További érdekes megállapítások az IDC tanulmányában:

2012-ben a mobil adathálózatok már több költést generálnak, mint a vezetékes hálózatok
Az új, kereskedelmi célú vállalati alkalmazástelepítések 80 százalékának jövőre már valamilyen cloud platform ad helyet
Az év végéig készülő mobil appok 15 százalékát írják HTML5 alapokon
A fejlődő piacok nagy ITC-vállalatai (pl. Huawei, China Telecom) agresszív külföldi terjeszkedésbe kezdenek, amelynek egyik legfontosabb célpontja az Egyesült Államok lesz
A következő két év során a hálózatba kötött, intelligens, egymással is kommunikáló eszközök száma a "hagyományos" számítástechnikai eszközök mennyiségének duplájára nő

Mit kezdjünk a gyilkos robotokkal?

Kétnapos nemzetközi konferencián próbálták a szomszédos Bécsben kitalálni, miként lehetne nemzetközi szinten kezelni a mesterséges intelligencia fejlődésével egyre potensebbé váló autonóm fegyverrendszereket.
 
Hirdetés

Biztonságos M2M kommunikáció nagyvállalti környezetben a Balasystól

A megnövekedett támadások miatt az API-k biztonsága erősen szabályozott és folyamatosan auditált terület, amelynek védelme a gépi kommunikáció (M2M) biztonságossá tételén múlik.

A válasz egyszerű: arról függ, hogy hol, hogyan és milyen szabályozásoknak és üzleti elvárásoknak megfelelően tároljuk az információt. A lényeg azonban a részletekben rejlik.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.