A PC haláláról továbbra sincs szó, de két év múlva már a vállalati felhasználók digitális életének is a személyes felhő lesz majd a középpontja – állítja a Gartner előrejelzése.
Az nem újdonság, hogy a vállalati hozzáférésnek már nem a PC az egyetlen csatornája, ám a piackutató szerint a személyi számítógép 2014-re központi jelentőségét is elveszti. Az új csomópont a személyes számítási felhő (personal cloud), amely nem csak az eszközök tekintetében kínál soha nem látott rugalmasságot, de kihasználja azok erősségeit is. Ez új szintre emelheti a felhasználói élményt és a termelékenységet, de a vállalati informatikát is kihívások elé állítja, amennyiben újra kell gondoni, hogyan biztosítsa a felhasználóknak az egyes szolgáltatásokat és alkalmazásokat.

Mellékvágányra kerül a PC  A piackutató szerint a cloud megoldások töltik be a "ragasztó" szerepét, amely összekapcsolja a személyi számítógépeket és a szaporodó tableteket vagy okostelefonokat, hogy mindenki a megfelelő helyzetben és időpontban, a megfelelő eszköz segítségével férhessen hozzá ugyanazokhoz a készségekhez. A tanulmány hangsúlyozza, hogy nem a PC-korszak végéről van szó, legalábbis nem abban az értelemben, ahogy azt a legtöbben gondolják. Inkább a végfelhasználói számítástechnika olyan átalakulása zajlik, amely új eszközökkel más szintre emeli a munka- és magáncélú felhasználás számos aspektusát.



A Gartner a változást előidéző legfontosabb tényezőket magatrendeknek nevezi, és a következőkben határozza meg:

Elsöprő konzumerizáció  A folyamat már az utóbbi években is számottevő hatással volt a vállalati informatikára, ám a Gartner szerint most álltak össze azok a faktorok, amelyek az eddiginél is sokkal látványosabb változásokat hoznak. Ezek között van például a technológia demokratizálódása, vagyis az a trend, hogy az eltérő típusú és beosztású felhasználók már nagyjából ugyanazokhoz a megoldásokhoz férnek hozzá. Az új eszközök egyre olcsóbbak és összetettebbek, a felhasználók pedig egyre képzettebbek, és egymástól lényegesen különböző technológiai elvárásokkal rendelkeznek, sőt maguk is részt vesznek az innovációs folyamatokban. 

Új szabályok a virtualizáció nyomán  A virtualizáció általában a rugalmasság növekedéséről vagy a klienskörnyezetek kiépítésének lehetőségeiről szól a szervezeteken belül, és bizonyos értelemben az alkalmazásokat is függetleníti az egyes hardverek vagy operációs rendszerek sajátosságaitól. Lehetőséget biztosít rá, hogy gond nélkül mentsenek át legacy alkalamzásokat vagy teljes folyamatokat a PC-korszakból, és alkalmasint a szerényebb képességű eszközökön is jóval nagyobb teljesítményt biztosít, vagyis jelentősen kiterjeszti a magas számítási kapacitást igénylő alkalmazások felhasználásának körét.

Alkalmazásokból appok  A piac egészére hatással van, ahogy megváltozik az alkalmazások tervezésének, kiszolgálásának és felhasználásának módja. Így az sem csoda, hogy azok fejlesztését és menedzsmentjét tekintve a vállalati környezetben is más megközelítésre van szükség. Egy adott alkalmazást többféleképpen meg lehet valósítani, és különféle helyzetekben lehet használni: növekszik a platformok közötti átjárhatóság igénye és lehetősége, ahogy a legjelentéktelenebb appok is az aktuális eszköznek vagy feladatnak megfelelően kezelik a szerveren vagy a felhőben működő alkalmazásokat.

Mindig elérhető, önkiszolgáló felhő  A hozzáférhető technológiák tulajdonképpen már a végfelhasználóknak is kimeríthetetlen, skálázható erőforrás-választékot biztosítanak napi feladataik elvégzésére. A cloud ebből a szempontból az IT infrastruktúrákra is látványos hatással van, de a végfelhasználó a maga módján külön is profitál belőle: olyan önállóságra tehet szert, mint eddig még sohasem. A tartalom, a szolgáltatások és az alkalmazások gyakorlatilag végtelen választéka a digitális felhasználás minden területén megteremti az önkiszolgálás kultúráját, és egyre többen tárolják online formában virtuális munkakörnyezetük és személyes tevékenységük elemeit.

Mobilitás: bárhol és bármikor  A mobil eszközök és a cloud kombinációja elvben már alkalmas a legtöbb számítástechnikai jellegű feladat elvégzésére, a legtöbben pedig könnyen megkötik a szükséges kompromisszumokat a mobilitás kényelméért és rugalmasságáért cserébe. A felhasználói felületek ráadásul folyamatosan fejlődnek, csakúgy, mint az interakciós lehetőségek, így a helyzettől és az adott feladattól függően bármely eszköz elsődlegessé válhat a többivel szemben, időlegesen elfoglalva a készülékek konstellációjának központi helyét.

Főszerepben a felhő  A Gartner szerint ezek a trendek vezetnek el a személyes felhő korszakába, amikor a különféle készülékspecifikációk egyre kevesebb fejtörést okoznak az informatikai szervezeteknek. A felhasználók egyszerre több eszközön is dolgoznak majd, a PC pedig, bár egyáltalán nem tűnik el, csak egy lesz a többi között. Központi szerepét nem egy másik gép, hanem a személyes felhő foglalja el, ami a vállalati IT szempontjából is alapvetően megváltoztatja a játékszabályokat: az egyes eszközök helyett ugyanis a cloud elérése, illetve a felhőben tárolt és megosztott adatok lesznek azok, amelyeket biztosítani és menedzselni kell.

Az amerikaiak elzavarnák az MI-t az atomfegyverek környékéről

Az Egyesült Államok szerint legalább az ENSZ BT állandó tagjai világossá tehetnék, hogy nem bízzák mesterségesintelligencia-rendszerekre a nukleáris fegyverek bevetéséről szóló döntéseket.
 
Hirdetés

Biztonságos M2M kommunikáció nagyvállalti környezetben a Balasystól

A megnövekedett támadások miatt az API-k biztonsága erősen szabályozott és folyamatosan auditált terület, amelynek védelme a gépi kommunikáció (M2M) biztonságossá tételén múlik.

A válasz egyszerű: arról függ, hogy hol, hogyan és milyen szabályozásoknak és üzleti elvárásoknak megfelelően tároljuk az információt. A lényeg azonban a részletekben rejlik.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.